March 2018
M T W T F S S
« Aug    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Hvilket billede tegner dine risici?

Uddrag fra 3. opdatering 2010 af Børsens Ledelseshåndbog Krise- og risikostyring

Hvordan dine risici udvikler sig er vigtigt – og ofte overset

Det er som bekendt svært at spå om fremtiden, men vi er nødt til at gætte. Forudsigelse har altid været en svær kunst, og det er ofte vanskeligt at anvende resultatet. Som målmand er det én ting at vide, at der muligvis vil blive scoret imod én i første halvleg og noget helt andet at vide af hvem, hvornår, og især hvordan. Det første kan man være bekymret over. Det andet kan man forberede sig på.  

Den analyse, der danner grundlag for vores risikostyring, fokuserer oftest mere på udfald end på processer. Det fleste af vores værktøjer fortæller os mere om, hvad konsekvenserne bliver, end de fortæller os om, hvordan de opstår. Hvordan og hvorfor er ofte lige så vigtigt som hvad. Det er godt at vide at et marked vil falde, men endnu bedre at vide, hvornår den vil falde – og hvorfor.

Scenarier kan være et stærkt værktøj

Militæret har længe anerkendt nødvendigheden af at udvikle en forståelse for de sidste to spørgsmål og har i den henseende udviklet nogle relative enkle, men stærke værktøjer. Disse værktøjer kan vise, trin for trin, hvordan en fare udvikler sig til en trussel.

Den amerikanske hærs feltmanual FM-101-5 ”Staff Organization and Operations” beskriver nøgternt den amerikanske hærs proces for at træffe beslutninger: ”Military Decision-Making Process” også kendt som MDMP. Manualen dækker processen, samt de delprocesser og værktøjer, der skal understøtte den, fra analyse til den færdige plan. Denne artikel fokuserer på deres brug af scenarier, eller det de kalder ”SITTEMP” eller ”situational template”.

Scenarier er billeder, der viser hvem, hvad, hvor, hvornår, og hvorfor. De er tegnet, så de viser, hvordan begivenheder udvikler sig over tid. Scenarier viser, hvordan risici opstår og kan derfor give indblik i, hvorfor de opstår. De viser sammenhængene mellem aktør og hændelse, samt forløbene for deres udvikling, og hvad de opnår.

1 comment to Hvilket billede tegner dine risici?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>